Sleeping Mask

塊面乾,又無時間做mask嘅時候,就係sleeping mask出動嘅時候啦!!  我以前用開 LANEIGE 嘅 water sleeping pack 架!! 我仲已經用咗兩瓶架啦!! 不過我都係貪新鮮,想試新嘢囉!!  之前行彩豐行見到原來佢地都有sleeping mask。因為好奇,就買番黎用吓!! <彩豐行 Beautiella 玫瑰香薰睡眠面膜> 佢嘅主要成份: 維他命原B5 – 可以滲入肌膚底層﹐為細胞補充水份﹐幫助維持肌膚的自然水份平衡。佢仲布收覆細胞嘅功效。 保加利亞玫瑰香薰 – 能幫助釋放情緒、舒緩神經緊張和壓力、令人精神放鬆、更有助舒緩疲勞。 銀杏葉精華 – 是一種抗氧化劑,免受自由基破壞。 透明質酸 – 又稱玻尿酸。有極高嘅補濕能力,仲不含油份。 用法: 晚上完成護膚程序後,均勻地塗一層玫瑰香薰睡眠面膜於面部及頸部,到早上以潔面用品清洗。 (大家記得注意用量,不要一次過塗太多。最好係塗完一會,吸收哂,不再黏黏的就可以啦!!) 個人用後感 : 雖然我有鼻敏感,不過聞到啲香味都無打噴嚏!! 啲香味都有舒暢嘅感覺。 第二朝洗完面仲有好水潤嘅感覺。 不錯不錯!! 如果無時間做mask嘅人就一於買黎試吓啦!! 

Continue reading

天氣乾燥,努力保濕!!

繼上次介紹完彩豐行嘅JimmBenny 海藻抗菌淨化面膜之後。 今次有佢嘅姊妹產品想介紹比大家。 <彩豐行JimmBenny 水療急救解渴面膜> 呢支mask都係只需敷5 – 10分鐘就可以啦!! 所以我都係響沖涼嘅時候用!! 呢支面膜嘅主要成份: 海洋骨膠原 – 迅速滲入皮膚底層,集中阻止並緩和皮膚彈力組織的惡化及減少皺紋加深的現象。 藻類衍生物 – 增加皮膚的水份與免疫功能,恢復受損組織正常循環。 彩豐行網頁嘅功效: *含豐富的藻類衍生物和海洋骨膠原成份 *能直接將成份輸入深屠皮膚,補充骨膠原活化肌膚細胞 *促進新陳代謝與再生能力,增加皮膚的水份與免疫功能 *促進真皮層微血管形成,恢復受損組織正常循環。 用法: 將厚層面膜均勻地塗於潔淨之面部,待10分鐘後,用水清洗即可。 個人用後感 : 我覺得佢性質好溫和。 保濕能力好好,方便易用!! 用咗佢之後啲皮膚仲無咁暗啞,因為底層保濕番!! 又平!! ($26一支)可以厚厚咁敷!! 我一星期用兩至三日,效果不錯!! 你地都試試啦!! 

Continue reading

曼秀雷敦薄荷膏

早前出去行街,見到個sales個鼻脫甩哂皮!! 唔問都知佢係傷風,流鼻水導致到咁啦!! 我就忍唔住要介紹佢用「曼秀雷敦薄荷膏」,佢嘅薄荷成份可以通鼻之外。 佢仲有滋潤成份可以大大改善兩邊鼻翼脫皮嘅情況。 我時時都帶住呢個細細size嘅「曼秀雷敦薄荷膏」響身。 其實我好細個就已經用佢架啦! 因為我細個嗰時,個鼻呼吸唔好。 要晚晚都用佢幫助我呼吸。 只要將薄荷膏大面積塗響鼻同胸口,就可以幫助呼吸回復暢順。我細個好長時間都係靠佢,先可以瞓得好。 不過佢除咗可以舒緩傷風引致嘅鼻塞、胸口翳悶及頭痛不適外,我上網仲search到佢有以下功能: 擦傷燙傷:做家務時,很容易燒傷、燙傷及擦傷。用大量曼秀雷敦薄荷膏塗於傷處,並用繃帶包裹,可迅速減輕痛楚。如嚴重者,應儘快就醫。 皮膚拆裂:秋冬天氣寒冷乾燥,使用曼秀雷敦薄荷膏可滋潤肌膚,其清涼柔和的功效可使血液循環恢復正常,減輕皮膚爆拆、瘙癢,令肌膚回復健康。 蚊蟲咬傷:能立刻舒緩昆蟲咬傷而引起的瘙癢、疼痛。 太陽炙傷:皮膚不慎曬傷,將曼秀雷敦薄荷膏搽于患處或塗在清潔軟布上輕敷,清涼舒適,能使皮膚消除紅腫減輕疼痛,令皮膚迅速康復。 推拿按摩:採用曼秀雷敦薄荷膏推拿按摩,其解除肌肉酸痛的多種藥物成份,能有效地舒緩疲倦所帶來之肌肉痛楚及酸軟,所以在海外早已被桑那按摩浴室所普遍使用。 熱痱:在夏天,皮膚往往因出汗過多而生長熱痱,用曼秀雷敦薄荷膏輕搽患處,可治療熱痱及燙傷。 鬚後滋潤:曼秀雷敦薄荷膏還可滋潤剃鬚後的乾燥皮膚。 勁!! 真係要買番瓶回家看睇門口先得。 不過一般家庭裝(85 gm)可能太大,唔方便帶出街! 如果大家都想買番我以上張相嘅細size (10 gm),就要去萬寧或者屈臣氏先有。 因為我都試過去藥房搵,大部份都無架!! 唔想白行就記住啦!! 

Continue reading

磨砂洗面嘅正確時間

唔知大家一般係晚上用磨砂洗面,還是在早上用呢?? 其實我一直以來,都係響晚上先做磨砂架。 因為我諗住晚上皮膚最 dirty,晚上洗乾淨就最啱啦…… 原來係錯架!!  我都係一次買嘢嘅時侯,比個sales姐姐點醒咗! 晚上我地啲皮膚係最疲倦嘅時候,所以晚上用磨砂洗面就會加重我地皮膚嘅負擔。 所以早上用磨砂先係正確時間,仲可以叫醒啲皮膚潻!! 如果有人同我一樣,都係習慣晚上用磨砂洗面,就要改改啦!! 注意磨砂嘅時候,動作一定要輕。 如果唔係,好易會攪到皮膚敏感架!!

Continue reading

蜂皇柔和潔面啫喱

我啲洗面真係用得最快嘅! 今次又有新嘢試咗,想分享吓比大家!! 繼上次介紹的無泡洗面,今次想介紹比大家嘅都係彩豐行另一無咩泡嘅洗面啫喱。 <蜂皇柔和潔面啫喱> 主要成份: 蜂皇乳精 – 幫助肌膚癒合修復及提升。 維他命E – 具有抗氧化、促進血液循環的效果,佢仲有軟化皮膚的角質層嘅功效。 橄欖葉精 – 係一種抗氧化劑。比維他命C嘅抗氧化功效高出4倍架!! 勁!! 洋甘菊精 – 有效改善皮膚過敏嘅症狀。有鎮静,强化肌膚抵抗力及免疫力的嘅作用。 銀杏葉精華 – 幫助肌膚抗氧化,能修護肌膚,改善黯沉現象。 用法: 加適量於掌心,加水搓揉出泡沫,塗於面部及頸部按摩,以清水沖洗即可。 功效: 添加上橄欖葉及銀杏葉精華,潔面爽膚同時加強抗氧化效果、有助預防皺紋及鬆馳等現象,賦予肌膚透明度和彈性。 個人用後感: 一聽個名有蜂皇,就知佢潤啦!! 我覺得佢超適合冬天咁乾燥嘅天氣用。 用完之後一啲都唔乾不特止,仲要好滑!! 用落,佢仲幾香,值得一讚!! 不過,唯一係個泵口好細囉…… 次次都要按至少5下先夠!! 唔係好方便。 但係佢嘅質數都真係唔錯架,大家都快啲去買支試試啦!!

Continue reading

咁凍,大家會用溫水洗面嗎??

其實好耐之前開始,我已經有用凍水洗面嘅習慣!! 不過,我都係睇書同睇雜誌見到啲醫生同藝人嘅訪問先知用凍水洗面最好。 所謂凍水,我都係用自來水嘅水溫。 據說,用冷水洗面可以刺激面上嘅微血管收縮,呢個係一個好好嘅肌膚運動。我就覺得用冷水洗面仲可以收縮毛孔潻。 我響cosmopolitan都見到周迅嘅訪問,佢都公開佢嘅護膚秘訣就係用冷水洗面。 就算佢去到北京再凍,佢都係用冷水洗面架。 啲皮膚科醫生都話特別係冬天,因為冬天皮膚不太會出汗,皮脂分泌也較少。如果用溫水洗面,就會容易造成皮脂膜剥落,令皮膚粗糙。 如果大家都用慣溫水洗面就要改變習慣。 只要轉用冷水一個星期,你就會見到有明顯轉變架啦!! 仲唔快啲 ACTION!!

Continue reading

awfully chocolate

之前只係聽過”awfully chocolate”啲蛋糕好正!! 不過都未食過!! 早兩個月,我終於響朗豪坊一個唔起眼嘅位置遇到佢啦!! 不過第一次經過嘅時間咩都未有得賣。仲係準備中……. 直到第二次經過,終於開咗啦!! 不過一大個蛋糕我就唔敢買,怕食唔哂,所以只係買杯雪糕食!! 真係一諗起就想流口水。 不過我都有忍住呀,影埋相比大家睇先食。 仲有我honey都有影呀!! 你地睇吓我地杯雙球朱古力雪糕幾吸引!! 我好鍾意食朱古力雪糕架,真係令我想尖叫呀!! 我honey又like dark chocolate,所以更加要雙球先夠滿足我地啦!! 比多個close up大家睇吓先!! 一食之下!! 哇…..真係有好濃嘅朱古力味,仲要唔係好甜!! 唔係講笑,真係好好食!! 雖然呢個雙球雪糕要$38,都幾貴!! 但係真係物超所值,你地都快啲去買黎食啦!!

Continue reading

天氣雖凍,但都要去角質!!

最後香港天氣好凍,特別我住新界,好多時都低過十度。 仲要勁乾燥。你地有無覺得塗完你的日常護膚品仲好乾?? 你地模吓你地個鼻頭,有無啲一粒粒咁?? 如果你地都有以上徵狀,好大可能係係地角質層太厚,啲死皮太多。 所以塗咩都吸收唔到。 今日我想話比大家知,我係點去我啲角質層呢!! 我會用啲好似擦子膠嘅洗面產品。依家間唔中有用嘅係呢支。 應該係台灣嘅出品,佢同我以前用過嘅擦子膠嘅洗面產品不同。 佢都係乾手乾面塗上,然後按摩,直到啲GEL結成一舊舊,然後用清水洗乾淨就可以了。 不過佢不同在於,佢洗一段時間都係水汪汪的。但係都唔好等到乾哂先洗面喎!! 如果唔係就會令到啲皮膚太乾啦!! 除此之外,最近我有新發現,仲好方便地就可以去角質!! <彩豐行JimmBenny 海藻抗菌淨化面膜>   點解我話佢方便用係因為佢只需敷5-10分鐘就可以洗面。 我會響去沖涼,一除完衫就厚厚地塗上它,跟住就去沖涼。 沖完涼順便洗埋面就完成啦!!  你地話係咪方便先。 不過方便歸方便,最緊要係有效!! 用完個鼻頭啲粒粒就平哂,即係有效啦!! 呢支面膜嘅主要成份: 尤加利 – 具止痛消炎功效,幫助平衡皮脂分泌,並兼具滋養肌膚之效。 海藻 – 最大的效果就是補水,乾性皮膚最適合不過了。補水之餘,仲控埋油,可以達到水油平衡。 尿囊 – 有效改善過度出油的問題同時安撫紓緩肌膚。 薄荷 – 平衡皮膚油脂,為皮膚補充水份,仲有收缩粗大毛孔嘅功效。 高嶺土 – 有去角質嘅功效。 功效: *深層潔淨面上油脂 *清潔消炎毛孔及線孔,防止感染 *舒緩鎮靜紅腫,加速細胞新陳代謝 *使暗瘡癒後不留疤痕。 用後感: 敷嘅時候冰冰涼涼的,可能係有薄荷有關。 不過用後塊面真係無咁油。日頭化妝都無咁容易溶。 用完鼻頭啲粒粒無哂, 真係work!! 仲有呀,佢又平,只係$26一支,厚厚敷都唔洗肉赤啦!!

Continue reading

晨早流流去覆診!!

香港嘅溫度都好耐未試過低過5度啦!! 我仲要響咁凍嘅天氣晨早流流去排隊覆診!!  要離開張瞓到暖哂嘅床真係一大挑戰!! 好彩到最後頂得住,仲有時間食個早餐先去睇醫生。 其實我個甲狀腺已經穩定咗,只係每三個月去攞藥,同一年驗一次血,無問題就OK。 就係為咗呢包藥,就要每三個月去一轉診所!! 仲要每次等一大輪都只係見醫生嗰三兩分鐘就走得。 但係無辦法啦!!鬼叫我已經係長期病患者咩!! 醫生已經多次提我,我要一直食藥食到老架啦。 但係我都已經好好架啦,條頸無腫脹,唔洗做手術!! 都係不幸中嘅大幸啦!! 人地話小病是福!! 我信架!!  最後都要祝祝我嘅blog友身體健康!! 有健康,咩都做得成!!

Continue reading

我最愛嘅香水

我有皮膚敏感,唔係支支香水都用得!!  敏感一起就會好似出濕疹一樣,好痕!! 但係我都無放棄用香水嘅習慣! 我依家就會噴在我的衣服上,唔可以接觸皮膚就無問題啦!! 試過好多香味,我到現時為止,最愛都係呢支! <CHANEL coco mademoiselle> 佢平時個LOOK係咁架,但係我嗰支個包裝有啲唔同。 成支唇膏咁,四四方方!! 係咁好靚呢?? 佢一扭個噴咀就出,跟住就可以噴香水啦!! 係咪好特別呢!! 不過佢啲香味都好香,結合茉莉花與玫瑰的花香於一身。 大家有時間都去聞吓啦!! 希望你地都鍾意啦!

Continue reading