外出午膳好處多

好多人食完飯都會有飯氣攻心的情況,好眼瞓!! 晚飯之後眼瞓,大不了早啲瞓。但係 lunch 就有啲難攪! 曾經有朋友同我講過,只要午餐時,唔食任何 carbohydrates (碳水化合物) ,飯氣攻心情況就不會那麼嚴重! 但係唔食,好快餓! 所以呢個方法,我覺得唔 work!  我就會選擇出去食飯,唔留響公司食,順便四圍行下先再開工! 當做埋運動都好!   今日睇雜誌,睇到一篇 article ,原來外出午膳仲有以下好處: 1) 纖體 美國臨床營養學期刊發現,在電腦前面午膳的人,會在其後小吃時段吸收兩倍的熱量。 2) 充電 一項美國大學研究指出,長時間在辦公室政治泥沼打滾的人,宜外出午膳休息一下,因為此舉可收充電之效,較能專心應付其後的工作。 3) 改善情緒 美國環境科學期刊的研究指出,午膳時間到戶外步行只消五分鐘,便足以改善當天的情緒。   既然有咁多好處,大家都多啲出去午膳啦!!   

Continue reading

我的慘痛經歷! 大家記得要 back up 呀!!!

之前個 server down 咗,無曬我的所有 post!! 我不知幾咁傷心!!  後來有朋友提點我上網 copy 番我之前的 post。 不過我只可以搵番啲文字,無曬啲相! 都好過無! 好彩相片我有留底,如果唔係就更加慘了!!    不過我要重新再 post 番我之前的 post ,應該要花不少時間! 呢個教訓……真係大!! 順便提提大家,以後所有關於電子產品嘅嘢,都要做好back up 啦!!

Continue reading