外出午膳好處多

好多人食完飯都會有飯氣攻心的情況,好眼瞓!!

晚飯之後眼瞓,大不了早啲瞓。但係 lunch 就有啲難攪!

曾經有朋友同我講過,只要午餐時,唔食任何 carbohydrates (碳水化合物) ,飯氣攻心情況就不會那麼嚴重! 但係唔食,好快餓! 所以呢個方法,我覺得唔 work! 

我就會選擇出去食飯,唔留響公司食,順便四圍行下先再開工! 當做埋運動都好!

 

今日睇雜誌,睇到一篇 article ,原來外出午膳仲有以下好處:

1) 纖體

美國臨床營養學期刊發現,在電腦前面午膳的人,會在其後小吃時段吸收兩倍的熱量。

2) 充電

一項美國大學研究指出,長時間在辦公室政治泥沼打滾的人,宜外出午膳休息一下,因為此舉可收充電之效,較能專心應付其後的工作。

3) 改善情緒

美國環境科學期刊的研究指出,午膳時間到戶外步行只消五分鐘,便足以改善當天的情緒。

 

既然有咁多好處,大家都多啲出去午膳啦!! 

 

One Comment:

  1. 多謝妳繼續分享~

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *